miercuri, 26 decembrie 2012

Cozonaci cu nuca

Ingrediente aluat (pentru doi cozonaci maricei):1 kg faina, 60 gr drojdie proaspata, 500 ml lapte, 300 gr zahar, 200 gr unt, 5 galbenusuri,un praf de sare, coaja rasa de portocala, o fiola de esenta de lamaie dr Oetker, 1 pachet zahar vanilat.
Umplutura: ce doriti, eu am pus nuca macinata, zahar, cacao si stafide.

Foarte important: toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura, le scoateti din frigider sau camara mai devreme si le lasati sa ajunga la temperatura camerei. La fel de important este sa nu aveti curenti de aer rece in locul unde prestati.

Din 150 gr faina, 100 ml lapte, drojdie si o lingura de zahar obtineti o maia pe care o dati la loc cald sa creasca.

Cand a crescut si a facut basicute pe deasupra, e gata de lucru. Topiti untul si incalziti laptele (nu il fierbeti)

Frecati bine galbenusurile de ou cu sarea, zaharul, 2-3 linguri de lapte si mirodeniile.
Adaugati amestecul de galbenusuri la maia, si incepeti framantarea. Adaugati faina si lapte treptat, iar cand aluatul incepe sa se lege, adaugati si untul, cate putin, astfel sa fie incorporat tot, pe rand.Se framanta aproximativ o ora.
 

Il lasam sa dospeasca minim o ora, timp in care ar fi bine sa incalzim cuptorul, mai ales daca e pe gaz, la 180 de grade.
 
Umplutura: se bat albusurile cu zahar, se adauga nuca macinata, 1 plic de cacao si stafidele si se amesteca.

Se imparte coca in 4 parti si se intind pe masa si se pune umplutura. Din 2 parti se impletestes un cozonac. La final se ung cozonacii cu 2 oua batute si se pun la cuptor aproximativ 40 de minute.








luni, 24 decembrie 2012

Cordon bleu

Inrediente: 1 kg piept de pui, 300 gr de sunca presata, 200 gr cascaval, 2 oua, faina alba de grau, ulei, pesmet, vegeta si piper.

Pieptul de pui se spala si se bate ca de snitel, se condimenteaza cu vegeta si piper.

          
Se pune o felie de sunca si una de cascaval si se ruleaza bine.




 Cele doua oua se bat cu putina sare. Cordonul se da prin faina alba, apoi  prin ou si la final prin pesmet si se pun la prajit in tigaia cu ulei incins.





 

Tort de iaurt cu capsuni

Ingrediente:
1 cutie de frisca Hulala de 1000 ml,2 iaurturi mari (cu fructe sau simple),eu am folosit cu capsuni,4 gelatine,si fructe(in functie de preferinte),ciocolata rasa sau topping-uri.

Mod de preparare:Se bate frisca tare,se adauga cele 2 iaurturi,gelatina dizolvata in apa si incalzita si se amesteca bine cu mixerul.Pe fundul unei tavi (de chec,in cazul meu),se pune o folie alimentara umeda, peste care se pun fructele,apoi se toarna compozitia.Se orneaza cu fructe.Se pune la frigider. Dupa ce s-a intarit , aproximativ o zi, se scoate din frigider si se indeparteaza folia usor.








vineri, 21 decembrie 2012

Iahnie de fasole alba cu sfecla rosie


Pentru ca este vinerea neagra, am ales sa pregatesc ceva de post, reteta de iahnie este postata cu exceptia faptului ca de aceasta data am folosit fasole alba.





Ciorba de legume si orez

Ingrediente: 1 ceapa, 1 morcov, 1 gulie, 1 telina, 1 pastarnac, 2 foi de dafin, 1 cutie de sos de rosii, 1 cana mica de orez, vegeta, piper, telina tocata.


Se calesc in ulei toate legumele taiate marunt, apoi se adauga orezul se caleste 10 minute si se adauga apa. Se condimenteaza dupa gust si se adauga sosul de rosii. Se lasa aproximativ o ora la fiert.




marți, 18 decembrie 2012

Sa gatim cu DRY COOKER!



Sa gatim sanatos si rapid cu DRY COOKER!


      In sfarsit a ajuns...tocmai in pragul sarbatorilor de iarna a ajuns si tigaia ''minune'' Dry cooker, la cata reclama i se face pe mai toate posturile de televiziune am incercat-o si eu. Nu e rea, nu mai dam bani pe ulei,  si bineinteles alimentele sunt mai sarace in calorii datorita prepararii in sucul lor propriu. Si nu in ultimul rand, se curata foarte usor! Eu am inceput cu cateva ceva si am ''testat-o'' astazi.  Am facut niste cornulete cu branza sarata, si niste paste cu sos (retetele sunt postate deja). Am fost multimita pot sa spun, intra-devar mancarea are un gust bun, si se prepara destul de repede, isi merita banii.











joi, 6 decembrie 2012

Papricas cu carne de porc

Ingrediente: 1 kg de cartofi, 1 ceapa, 1 ardei rosu gras, 500 gr carne de porc, ulei, sare si piper.


Carnea tocata cuburi se prajeste intr-o lingura de ulei. Dupa cateva minute se adauga ceapa tocata si ardeiul gras. Se adauga cartofii cuburi si se adauga 2 cani de apa. Se lasa la scazut. Se condimenteaza cu sare si piper.









Paste cu pui

Ingrediente: 500 gr carne tocata de pui, 400 gr paste, 1 ceapa mare, 4 catei usturoi, ketchup dulce, 1 lingura ulei, sare si piper.
  

Intr-o lingura de ulei se caleste ceapa, se adauga carnea si se lasa la prajit aproximativ 20 de minute. Apoi se adauga sosul de rosii si se mai lasa 10 minute. Se adauga usturoiul si se mai lasa pe foc 1 minut. Se fierb pastele si amesteca cu sosul preparat.