sâmbătă, 9 octombrie 2010

Tort de vanilie

Ingrediente: 10 oua, 22 linguri de zahar,2 esente de vanilie,3 plicuri de zahar vanilat,1 pachet de Rama,5 linguri de faina.

Blat: 5 oua se separa,albusurile se bat spuma si se adauga galbenusurile treptat,cele 5 linguri de faina,si o esenta de vanilie.Se coace intr-o tava dreptunghiulara.Cand se scoate din cuptor se taie blatul in 2 parti(pe lung) .






Sirop pentru blat: Se pun 4 linguri de apa cu 2 linguri de zahar pe foc cateva minute,se iau de pe foc si se adauga esenta de vanilie.Si insiropeaza cele 2 blaturi.

Crema: Se bat pe aburi 5 albusuri cu 12 linguri de zahar si se intind peste blaturi.Se mai dau la cuptor inca 5 minute pana se rumenesc putin.Intre timp se pun 5 galbenusuri pe aburi cu 5 linguri de zahar,se freaca pana se ingroasa,cand s-au racit se freaca margarina si se amesteca cu crema galbena treptat.Se adauga zaharul vanilat.Se pune crema galbena peste cea alba.Cele 2 parti de tort se pun unul deasupra celuilalt.Se imbraca tortul in crema galbena si se orneaza dupa preferinta.

vineri, 8 octombrie 2010

Tort kinder

Tortul meu preferat...cel mai bun pe care l-am mancat pana acum.

Ingrediente: 6 oua,1 pachet de margarina Rama,26 de linguri de zahar,3 pachete de budinca de vanilie,1 plic de praf de frisca,1 l de lapte,4 linguri de nuca macinata,2 linguri de faina,2 linguri de margarina pt uns tava,400 gr de finetti,3 plicuri de ness,250 gr de samburi de nuca,3 pachete de biscuiti,bomboane de decorat.

Se face un blat din 6 albusuri,6 linguri de zahar,4 linguri de nuca macinata si 2 linguri de faina.Se toarna compozitia intr-o tava mai mare unsa cu margarina si cu samburii de nuca pe fundul tavii.Se coace cam 40 de minute.Ser astoarna cu nuca in sus,dupa care se intinde Finetti pe blatul cald,se ia blatul si se pune pe o tava mare si apoi se umple in tava.


Crema: 2 cani de lapte se pun la fiert,si o cana de lapte se freaca galbenusurile ramase cu cele 20 de linguri de zahar si se amesteca bine,si cand a fiert laptele se toarna pe foc,se obtine o budinca mai tare.Dupa care se pune la racit,cand este rece se freaca cu un pachet de Rama.Crema se imparte in 2 parti,intr-o parte adaugam cele 3 linguri de ness,si cealalta parte ramane asa.


Crema de budinca se pune peste blat peste crema de finetti,apoi se inmoaie biscuitii (sau piscoturile) in laptele ramas si se pun peste crema de budinca.


Se adauga apoi partea de crema de ness.Se taie prajitura obtinuta in 2 parti si se pun una peste cealalta.Apoi se pune frisca batuta.Si se orneaza cu bomboane.



Strudel cu dovleac

Ingrediente: 1 kg de faina,500 gr dovleac ras,1 lingurita scortisoara,300 gr zahar,ulei,1 praf de sare si apa.

Se framanta un aluat din faina,apa si sare,se framanta foarte bine si se imparte in 6 bucati,si se pun pe un prosop si cu un alt prosop acoperim 1 ora.
Dovleacul se da prin razatoarea mare se stoarce si se amesteca cu scortisoara,pe masa se intinde care o bucata din cele 6,se unge cu ulei si se intinde o foaie subtire (cam cat masa),se rup marginile,pe foaie se pune dovleacul ras si zahar si se ruleaza.Se pune apoi intr-o tava unsa cu ulei,si se unge si putin deasupra cu o pensula.
Se lasa la cuptor pana se rumeneste si apoi se pudreaza cu zahar pudra.
Strudelul se poate face si cu cirese,branza dulce sau sarata,carne sau mere.

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Turta dulce de casa

Ingrediente:500 gr zahar,500 ml de apa,1 lingurita scortisoara,1 pliculet de praf de copt,3 albusuri,2 linguri miere,2 linguri zahar pudra,faina cat cuprinde.

Caramelizam cele 500 gr de zahar intr-o cratita ,apoi turnam apa in timp ce cratita este pe foc,si luam cratita de pe foc cand obtinem un sirop fin.
In cratita adaugam praful de copt , scortisoara si mierea si amestem bine.Apoi adaugam faina,am pus (dupa ochi),trebuie sa fie putin mai gros ca la chec aluatul,aproximativ 300 grame am pus eu.
Amestecam bine si cu faina,si turnam intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se da la cuptor cam 30 de minute .Intre timp facem bezeaua din cele 3 albusuri,batute spuma cu 2 linguri de zahar pudra pe aburi.
Cand este coapta turta dulce se da prin bezea si apoi prin zahar pudra,sau doar prin bezea.

Gem de prune

Ingrediente:6 kg de prune,3 kg de zahar.

Prunele se dau prin masina,se amesteca cu zaharul si se pun la cuptor 2-3 ore.Cand este gata,se pun in borcane sterilizate.

Gem de macese

Ingrediente: 5 l de zeama de macese(se gaseste de cumparat,obtinuta prin macinarea si fierberea maceselor),3 kg de zahar.

Se fierbe aceasta compozitie sau se coace dupa preferinta,cam 3-4 ore in functie de cat de subtire doriti sa fie gemul.

Musaca de vinete (de post)

Ingrediente:1 kg de cartofi,2 vinete mari,2 cepe,2 linguri de orez,patrunjel,3 linguri de sos de rosii,3 catei de usturoi,vegeta si piper.

Cartofii se taie rondele.Vinetele se coc,se decojesc si se toaca marunt (ca pentru salata de vinete) apoi se pun intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline si se prajesc impreuna cu cepele tocata marunt,orezul sucul de rosii ,usturoiul, patrunjelul si condimentele.

Cand este gata ,punem intr-o tava de yena unsa cu ulei de masline(sau unt) un strat de cartofi,peste care punem vegeta si piper.
Peste stratul de cartofi punem compozitia de vinete.

Deasupra punem ultimul strat de cartofi,peste care puteti pune cascaval ras si oua batute.Eu am facut reteta de post si nu am mai pus:).


Chiftelute in sos de rosii

Ingrediente:1 kg de carne tocata de porc,3-4 felii de paine,o legatura de patrunjel,2 oua,4-5 catei de usturoi,300 gr pasta de rosii,2 lingurite de zahar,vegeta si piper.

Se amesteca intr-un castron mai mare carnea tocata,se inmoaie si se storc bine feliile de paine si apoi se adauga peste carne,se toaca usturoiul marunt si se adauga si el,se amesteca cu cele 2 oua,se pune patrunjelul tocat si se condimenteaza cu vegeta si piper si se lasa 20-30 de minute.Apoi se se fac chiftele din compozitia obtinuta si se pun la fiert sau la prajit.(eu le-am pus la fiert).Cand s-au fiert chiftelele se scot si se scurg bine.


Intre timp pregatim sosul.Amestecam pasta de rosii cu cele 2 lingurite de zahar si punem intr-o cratita pe foc.Condimentam cu vegeta si piper.Fierbem 10 minute,apoi adaugam chiftelele in sosul obtinut si mai lasam 15 minute sa fiarba .