Umplutura: ce doriti, eu am pus nuca macinata, zahar, cacao si stafide.
Foarte important: toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura, le scoateti din frigider sau camara mai devreme si le lasati sa ajunga la temperatura camerei. La fel de important este sa nu aveti curenti de aer rece in locul unde prestati.
Din 150 gr faina, 100 ml lapte, drojdie si o lingura de zahar obtineti o maia pe care o dati la loc cald sa creasca.
Cand a crescut si a facut basicute pe deasupra, e gata de lucru. Topiti untul si incalziti laptele (nu il fierbeti)
Frecati bine galbenusurile de ou cu sarea, zaharul, 2-3 linguri de lapte si mirodeniile.
Adaugati amestecul de galbenusuri la maia, si incepeti framantarea.
Adaugati faina si lapte treptat, iar cand aluatul incepe sa se lege,
adaugati si untul, cate putin, astfel sa fie incorporat tot, pe rand.Se framanta aproximativ o ora.
Il lasam sa dospeasca minim o ora, timp in care ar fi bine sa incalzim cuptorul, mai ales daca e pe gaz, la 180 de grade.
Se imparte coca in 4 parti si se intind pe masa si se pune umplutura. Din 2 parti se impletestes un cozonac. La final se ung cozonacii cu 2 oua batute si se pun la cuptor aproximativ 40 de minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu