sâmbătă, 26 februarie 2011

Pizza cu blat pufos

 E sambata, prea mult chef de stat in bucatarie nu am, zapada ma asteapta, poate si o scurta plimbare pe derdelus asa ca in copilarie, planuri sunt, nu-i problema ...dar cum sa fac totusi sa multumesc pofta de genul ''as manca ceva dar nu stiu ce?'' Am facut o pizza, de data asta cu mult blat si pufos. Pentru blat avem nevoie de :


400/ 500 gr faina
3 linguri ulei de masline
1 cub de drojdie
sare
1 lingurita de zahar
225 ml de apa calduta
3 linguri de apa calduta
3 linguri de faina

200 gr carnaciori
200 gr salam de casa
1 cutie de ciuperci
ketcup
2 oua
branza

Primul pas este sa facem maia. Se dizolva cubul de drojdie in cele 3 linguri de apa calduta, se adauga cele 3 linguri de faina si lingurita de zahar. Se amesteca bine si se lasa 15 minute la odihnit. Dupa 15 minute o sa observati ca s-a dublat compozitia drept pentru care este bine sa folositi o cana mai mare sau un castron.

  Separat, intr-un castron mai mare se adauga cele 400 gr de faina cu praful de sare si maia.

             
                     Apoi adaugam cele 3 linguri de ulei de masline.

                                 
                                  Si in final, 225 ml de apa calduta.
                           
                    Se framanta bine, aproximativ 15 minute, daca mai este nevoie de faina mai puteti adauga. Se lasa la crescut 45 de minute.






 Dupa ce a crescut se imparte in 2 parti daca doriti sa faci 2 pizza, ies mai mult ca sigur, eu am ales sa fac o pizza mare si am folosit tot aluatul pentru o singura tava. Se intinde aluatul si se pune intr-o tava unsa cu ulei peste care se pune un strat de ketchup, mezeluri dupa preferinta, eu am pus carnaciori si salam, ciuperci, oua batute si branza. Se lasa la cuptor cam 25-30 de minute.








sâmbătă, 19 februarie 2011

Ziua lui Valentin

 Pentru ca amandoi verisorii mei sunt nascuti in aceasi luna, era imposibil sa nu degustam si de la Vali cateva bunatati ca doar il sarbatorim. A nu se intelege ca avem obiceiul de a merge din casa in casa sa mancam:))) sau ca o tinem numai in chefuri..departe de noi lucrul asta..totusi mai pe seara am dat curs invitatiei si am mers la un ''ospat'' pregatit exact pe gustul nostru. Nu a lipsit friptura de porc sau de  pui cu piure ( foarte, foarte bun), muraturi ..ce mai...un fel de a doua pomana a porcului:))). Am avut parte de niste eclere umplute cu frisca, in drum spre casa am si dat unul pe mine, atat de bune au fost:))). Ajungand la tort, creatie proprie a matusii mele, denumit Capsunita, cu mici modificari (dupa spusele ei), foarte, foarte gustos. Din denumirea tortului se intelege ca a avut crema de capsuni, si multa frisca. Singura plangere la adresa tortului se refera la decoratiunile de pe tort asa zisele ''bilute'' ornamentale care au cam dat de furca unui invitat:)) nu dam nume ca noi nu parîm dar a fost foarte bun si cremos. O sa revin si cu reteta cand o fi sa  il incerc si eu, astept o ocazie si incerc sa il pregatesc.

                                                           

                                                    Eclerele..


                       




                                 
                                       Felia sarbatoritului..


                              Poza de grup...ca intre verisori...

                                               
                                        

vineri, 18 februarie 2011

Ziua Alexandrei

In 29 ianuarie, la doar o zi dupa alt chef...am fost la ziua verisoarei mele Alexandra care a implinit 13 ani.La multi ani ! (cu intarziere). Printre felurile de mancare cu care ne-am delectat s-a numarat si pizza, facuta de matusa mea, foarte buna apropo,pe care am ''sarit'' toti , chiar si dupa tort am revenit la o felie:)). Si cand ma gandesc  ca tocmai la faimoasa pizza a matusii am omis sa facem poze..Tortul a fost mai deosebit in forma de posetuta, foarte interesant asezonat, in interior avea o crema si bezea si apoi, invelit in ciocolata alba. Bun, foarte bun!
                                   
                                          Aperitivele...



                                         
                                                     Tortul...



  Parintii sarbatoritei se chinuiau sa ''lumineze'' tortul..

                           
                              Un prim-plan cu posetuta.


                                   
                                    Si o sectiune...




                           Poza de final..tablou de familie...

duminică, 13 februarie 2011

Tort cu crema de ness

Ingrediente blat : 10 albusuri, 20 de linguri de zahar, 6 linguri de nuca macinata, 100 gr nuca coapta si maruntita, 2 linguri de faina.

 Albusurile se bat cu zaharul adaugat treptat si faina. Apoi se amesteca si adauga nuca.Se pune compozitia intr-o tava cu hartie de copt si se lasa la cuptor la foc mic 40 de minute.
 Se scoate blatul si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se taie in jumatate pe lungime.


 Ingrediente pentru crema : 10 galbenusuri, 10 linguri de zahar, 3 pliculete de ness, 1 pachet de Rama,100 gr stafide,6 linguri de lapte, 1 plic de praf de  frisca , 125 de ml de lapte.

Se pun pe aburi galbenusurile cu zaharul si laptele si se bat bine pana se ingroasa crema. Se adauga si ness-ul.

 Se lasa crema la racit.Separat se freaca pacehetul de Rama pana devine ca o spuma.Cand s-a racit crema de ness se adauga cate o lingura de crema in margarina frecata bine.Se adauga stafidele.Se umple tortul cu crema obtinuta dupa care se imbraca in frisca batuta cu 125 ml de lapte.Se orneaza dupa preferinta.

















miercuri, 2 februarie 2011

Cod prajit cu mamaliga si mujdei

Cica azi este ziua Ursului , si se mananca peste.. Asa ca am dat fuga la magazin si am pregatit un pranz copios ...Mamaliguta calda , cu peste prajit , alaturi de un mujdei de usturoi ( care pe vremea asta face numai bine la raceala ) si smantana... Cam asta a iesit...