duminică, 30 ianuarie 2011

Cornulete cu rahat ( de post )


  • Ingrediente : 1 kg de faina , 2 linguri de zahar , jumatate de cubulet de drojdie  , 1 praf de sare , 500 gr margarina Delma , apa minerala , 400 gr de rahat ( sau nuca, sau mac, gem ) , 200 gr de zahar pudra.
  • Se framanta margarina cu faina , cu sarea, zaharul si drojdia dizolvata in apa minerala.Se pune apa minerala pana se leaga compozitia si se obtine un aluat moale.
  • Se  imparte aluatul in 10 bucati.Se intind in parti rotunde si se taie in triunghiuri , se adauga rahatul in mijloc si se ruleaza.
  • Se dau la cuptor pana se rumenesc putin si apoi se dau prin zahar pudra.


vineri, 28 ianuarie 2011

Prajitura cu crema de afine

Ingrediente blat : 5 oua , 5 linguri de zahar , 5 linguri de faina , 2 linguri cacao.
Crema : 1 borcan sau conserva 340 gr afine , 500 gr frisca lichida ( Hulala ) 15 gr amidon , 2 linguri de zeama de lamaie.
Glazura : 150 gr ciocolata amaruie , 150 ml de frisca lichida.


 Afinele se scot din borcan si se pastreaza sucul. La acest suc se adauga cele 15 gr de amidon si 2 linguri de zahar impreuna cu zeama de lamaie.Se fierbe compozitia pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga afinele si se amesteca incet pana se incorporeaza in compozitie.Se lasa la racit.

Frisca se bate tare, in compozitia de frisca se adauga compozitia fiarta si racita cu afine si amesteca usor pana se obtine o crema pufoasa.
Peste blatul de cacao se pune crema si se da la frigider 1 ora.
Apoi se face glazura din 150 gr ciocolata amaruie , 200 ml de frisca lichida .Se topesc impreuna la microunde 2-3 minute si se toarna peste crema si se niveleaza.


Rulada cu carne

Ingrediente : 500 gr carne de porc taiata cubulete , 4 cepe , 1 pachet de margarina Rama , 8 oua  , 3 linguri de smantana ,ardei si gogosari murati.

Carne de porc taiata cubulete se prajeste impreuna cu cepele.Apoi se lasa la racit si se dau prin masina de carne.Se condimenteaza, se adauga jumatate de pachet de Rama.Compozitia obtinuta se intinde pe o folie de aluminiu ( ca o foaie ).

Separat se fierb 5 oua .Albusurile se dau prin razatoare iar galbenusurile se freaca cu cealalta jumatate de pachet Rama si se condimenteaza. Se intinde compozitia peste foaie si se ruleaza si se lasa la frigider 4 ore.


 Pentru sos : se face o maioneza din 3 oua.Se adauga 3 linguri de smantana si ardeii si gogosarii murati taiati cubulete.Se amesteca bine, se adauga sare si piper si se serveste langa / pe rulada.

Cam asa arata...





sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Prajitura cu ness 2

Ingrediente : 4 oua pentru foile de dobos , 5  linguri de faina , 8 linguri de zahar , 2 linguri de cacao.

Ouale se separa , albusurile se bat spuma tare cu zaharul , se amesteca cu galbenusurile, faina si cacao si se coc 2 foi pe fundul tavii pe care punem hartie de copt.



Lasam foile la racit si ne apucam de crema.

Pentru crema avem nevoie de : 750 ml de lapte, 2 pachete de budinca de vanilie , 1 pliculet de ness, 1 pachet de margarina Delma , 4 galbenusuri , 8 linguri de zahar.

Pentru inceput facem budinca conform instructiunilor de pe plic adaugand si galbenusurile frecate cu 4 linguri de zahar .Lasam pe foc si se fierbe budinca 10 minute.
O lasam la racit.Cand este rece , adaugam margarina si nessul si amestecam cu mixerul.

Intindem crema peste prima foaie iar deasupra punem a doua foaie.


Pentru bezea : batem cele 4 albusuri cu cele 8 linguri de zahar pe aburi.
 Adaugam bezeaua peste prajitura si ornam dupa preferinta.





      In mod normal prajitura ar fi trebuit sa stea la rece inainte de a o taia..noi am sarit peste faza asta..





joi, 20 ianuarie 2011

Tort cu ananas si frisca

 Trebuie sa spun ca e inventie proprie tortul asta..un tort in care avem si ciocolata ( budinca de ciocolata ) si frisca..si fructe..e un tort rapid si foarte bun.

Ingrediente : 4 oua , 4 linguri de zahar , 4 linguri de faina, 1 pliculet de praf de copt, 1 cutie de ananas , 1 plic de praf de frisca , 1 budinca de ciocolata, 750 ml de lapte ,3 linguri de gem de capsuni.

Se face un blat din cele 4 albusuri batute spuma tare.Se adauga treptat  galbenusurile,cele 4 linguri de zahar si praful de copt amestecat cu cele 4 linguri de faina.Se pune compozitia intr-o forma rotunda de tort si se da la cuptor 20 de minute.


Cand s-a racit, blatul se insiropeaza cu sucul de la ananas.


Apoi se intinde gemul de capsuni pe toata suprafata.
Apoi adaugam ananasul.

Se face budinca de ciocolata conform instructiunilor de pe plic si se lasa la racit.Cand este rece se adauga peste ananas.

Apoi se bate frisca cu 250 ml de lapte si se adauga peste tort dupa ce o lasam la firgider o ora.Se orneaza dupa preferinte.Eu am ornat cu gem ciocolata rasa si mandarine maruntite.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Prajitura cu ness si stafide

 Pentru ca urmeaza Sfantul Ion partea a 2 si se mai anunta musafiri maine,am  facut alta prajitura asa in graba.Am primit instructiuni clare sa nu fie cu nuca sau stafide..asa ca m-am uitat prin frigider si am hotarat sa fac prajitura asta.Am mai facut-o o singura data de Paste dar e foarte buna si aromata.

Ingrediente blat : 6 oua , 12 linguri de zahar , 6 linguri de faina , 3 linguri de cacao , 1 pliculet de praf de copt.

Ingrediente crema : 500 ml de lapte , 1 plic de budinca de vanilie , 1 esenta de rom, 3 pliculete de ness , 100 gr stafide inmuiate in rom 10 minute , 1 pachet de margarina Rama , 6 linguri de zahar pudra, 3 linguri de zahar , 100 ml apa.

Glazura :  ciocolata menaj ,sau orice ciocolata ( eu am folosit bomboane de ciocolata pe care nu se mai incumeta nimeni sa le manance ) 3 linguri de ulei.

Mod de preparare : Se separa galbenusurile de albusuri , se bat albusurile spuma tare adaugandu-se treptat cate o lingura de zahar.Se adauga galbenusurile apoi praful de copt amestecat cu faina iar la final cele 3 linguri de cacao.





Se pune intr-o tava mai mare, tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit timp de 25-30 de min.
Cand s-a racit , se taie blatul in 2 parti si se pregateste siropul.
Pentru sirop punem pe foc 3 linguri de zahar , 100 de ml de apa cateva minute.Cand il luam de pe foc adaugam romul ramas de la stafide si insiropam bine blatul.

Crema : Margarina se freaca cu cele 6 linguri de zahar pudra, se adauga pliculete de ness si se freaca bine.Se pun stafidele la inmuiat in esenta de rom timp de 10 minute.Intre timp pregatim budinca conform instructiunilor de pe plic si o lasam la racit  ( trebuie sa se raceasca bine pentru ca altfel se va taia crema ).In margarina se adauga stafidele inmuiate in rom. Se adauga treptat budinca racita in crema cu margarina si se amesteca bine.

Se toarna crema peste blat, se pune cealalta foaie deasupra si se face o glazura de ciocolata pe aburi cu 3 linguri de ulei.

   Evident pe langa prajitura am mai adaugat cate ceva de-ale gurii ca doar nu era sa cinsitim invitatii intarziati doar cu dulcuri..