vineri, 31 decembrie 2010

Masa de Revelion

 Am inceput cu un platou rece...fara legume ca noi suntem mai ''carnivori '' asa :)))

Niste salate usoare..respectiv salata boeuf si salata de vinete.Incep cu cea boeuf.Am folosit carne de vita tocata marunt,3 morcovi fierti tocati si ei marunt,1 cartof mare tocat,1 mana de mazare la conserva si 3 linguri de maioneza facuta in casa.Am amestecat bine si am condimentat cu vegeta si piper.La ornat nu prea ma pricep deci va rog sa vizualizati esenta si nu decorul:)))

 Trec la salata de vinete..am scotocit prin congelator si am gasit o punga de vinete pe care am scos-o de seara,am tocat marunt vinetele,am adaugat usuroi si maioneza,am condimentat si au rezultat urmatoarele:


             Nu se putea fara o ciorbita de vacuta, in care am fiert carnea pentru salata boeuf ,am mai pastrat din carnita tocata cubulete,cu legume tocate tot cubulete (morcovi, pastarnac ,cartofi, gulie) ,2-3 cuburi Maggy de legume .Cu smantana merge ca unsa...

Ca '' piesa de rezistenta '' ( dupa tatal meu ) am avut muschiuletul de porc umplut cu carnat.Am despicat muschiuletul l-am batut ca pe snitel,l-am condimentat si l-am stropit cu vin rosu si ulei de masline.La mijloc am pus un carnat si apoi am rulat si l-am adaugat in tava unsa cu ulei de masline si l-am mai stropit cu putin vin rosu dulce si l-am dat la cuptor cam 45 de minute.Spre sfarsit am pus usturoi pisat.







Am facut si paine de casa ,obicei vechi in familie...
Am folosit faina Grania pe care am lasat-o de seara in bucatarie, 1 cub de drojdie , un praf de sare, 1 lingurita de zahar si apa calduta (cat cuprinde) sau (dupa ochi) se framanta bine si se lasa la crescut 1 ora.Dupa care se formeaza paini mai mici si se mai lasa in tava la crescut inca 30 de minute.Se lasa la cuptor pana se rumenesc.




                                    Cu branza merge de minune :)

joi, 30 decembrie 2010

Prajitura Snikers

 Blat: 6 albusuri se bat cu 200 de zahar , 3 linguri faina,200 gr de nuca prajita si macinata si praf de copt . Peste blatul fierbinte si se rad 200 gr ciocolata alba si se intinde repede.

Crema : 8 linguri de zahar se caramelizeaza , se amesteca cu 1 Rama pana se topeste margarina pna se topeste ,se adauga 6 galbenuse frecate cu 6 linguri de zahar si 200 gr de nuca sau alune coapte si zdrobite.Se fierbe in continuare compozitia pana se ingroasa.Se toarna amestecul cald peste blatul cu ciocolata alba.Se lasa la racit.Intre timp se face o glazura din ciocolata menaj si se toarna deasupra.








Prajitura cu mac

A mai ramas mac...ce sa fac cu el ? Am rasfoit caietul de prajituri al mamei (uzat rau de altfel asa ca am facut mici modificari unde nu am inteles ce era scris)...am ales prajitura cu mac...reteta e cam asa...

Pentru blat : 8 albusuri se bat cu o cana de zahar, apoi se adauga 100 gr de mac nemacinat ,100 gr nuca de cocos si 3 linguri de faina.Se amesteca si se pune si 1 pliculet de praf de copt.Se da blatul la cuptor.

Crema : 100 gr de zahar se caramelizeaza si se stinge cu 200 ml de lapte.8 galbenusuri se freaca cu 10 linguri de zahar, o budinca de vanilie 2 linguri de faina si 150 ml de lapte.Se pune budinca cu galbenusurile in laptele caramelizat care fierbe si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca.Se lasa la racit . Cand este rece se amesteca cu un pachet de Rama.

 Aranjare : Peste blat se pune crema , peste crema 1 pachet de biscuiti iar deasupra se face o glazura din 100 gr ciocolata menaj topita cu putin lapte si 5 linguri ulei.Deasupra se rade ciocolata alba.

Se adauga deasupra si se da la rece.




Tort cu mac

Gata cu prajiturile ''grele'' ..dupa Craciun e mai greu cu digestia...dar nici nu ne lasam de Revelion fara macar o prajitura..asa ca , tortul cu mac e perfect , mananci o felie si te bagi la somn :))) stim cu totii de proprietatile sedative ale macului..

Pentru blat avem nevoie de : 200gr mac macinat ,250 ml lapte, 6 galbenusuri, 150 gr unt (margarina), 6 linguri de zahar.

Ingredientele de mai sus se mixeaza usor.Separat se bat 6 albusuri spuma cu 6 linguri de zahar se se incorporeaza in prima compozitie.In tava tapetata cu faina se adauga compozitia si se da la cuptor.Se taie blatul racit in jumatate , pe lung .

Pentru crema : 4 oua intregi ,8 linguri de zahar, 50 ml de lapte , 4 linguri de cacao,100 gr unt.Se fierb pe aburi ouale cu zaharul si laptele,apoi se freaca untul cu cele 4 linguri de cacao.Se amesteca cu crema de aburi . Se umple blatul cu crema obtinuta si se pastreaza un sfert din crema pentru ornat deasupra.Se orneaza cu ciocolata rasa sau bomboane.



luni, 27 decembrie 2010

Ciocolata de casa

Ingrediente:500 gr lapte praf, 5 linguri de cacao, 1 esenta de rom, 500 gr zahar,1 pachet margarina Rama, 250 ml apa, 3 foi de napolitana.

Se amesteca laptele praf cu cacaua.Apoi se face un sirop din zahar, margarina si apa, se fierb impreuna pana se topeste zaharul.Cand este gata siropul se adauga peste laptele praf amestecat cu cacao ( trebuie sa va grabiti putin ca sa nu se faca cocoloase si sa nu se intareasca).Se amesteca bine se adauga esenta de rom si se toarna compozitia in tava pur si simplu sau umpleti 2-3 foi de napolitana.Lasam cateva ore la rece .




sâmbătă, 25 decembrie 2010

Salata de ciuperci

Ingrediente: 5 cutii de ciuperci ,2 linguri de smantana,maioneza (din  3 oua),vegeta,piper  4 catei de usturoi.
                                        Stoarcem bine ciupercile si le tocam.
                                              Adaugam maioneza.
                                   Adaugam 2 linguri de smantana.
                                      Condimentam si punem usturoiul pisat.
                                             Amestecam bine si ornam.

luni, 20 decembrie 2010

Bomboane Raffaelo

Pentru ca se apropie sarbatorile..si inca nu am inceput ''prajitureala''..am inceput astazi ''incalzirea'' cu ceva usor , rapid si care nu necesita coacere . Ca sa nu mai spun ca de sarbatorile de iarna la noi e musai sa fie Raffaelo pe masa...

Ingrediente : 250 gr de lapte praf , 1 pachet de margarina, 200 gr nuca de cocos , 300 gr zahar pudra , 100 gr stafide ( sau nuci,alune, migdale etc ).

Intr-un bol mare se freaca margarina cu zaharul pudra ,(este bine ca inainte sa va apucati sa lasati margarina la temperatura camerei,eu am pus-o putin pe aburi sa se topeasca putin pentru ca am uitat sa o scot din frigider :D) .
                     Peste margarina si zaharul pudra adaugam si laptele praf.
                                                 Amestecam usor.
                             Adaugam si jumatate din cantitatea de nuca de cocos.
                                                  Amestecam bine....
                  Formam bilute din aluatul obtinut si la mijloc adaugam stafidele .
                                Le dam prin jumatatea de cocos ramasa.