marți, 28 septembrie 2010

Tarta cu ciocolata si cafea

Se potriveste langa ceaiul de la ora 5,daca aveti musafiri sau pur si simplu langa o ceasca de cafea.

Ingrediente:4 oua,4 linguri de zahar,4 linguri de faina,1 praf de copt,coaja rasa de portocala,cele 2 linguri de cacao,1 esenta de protocala,3 linguri de nuca coapta si faramaitata,2 linguri de cacao,200 ml de frisca lichida,200 gr finetti,1 pliculet de ness.
Pentru blat:
Batem albusurile spuma tare,adaugam treptat cele 4 linguri de zahar,cele 4 galbenusuri,cele 4 linguri de faina,coaja de portocala rasa.

Intr-o tava rotunta de tort unsa cu ulei si  tapetata cu faina punem compozitia pentru blat si dam la cuptor si lasam cam 20 de minute.


Facem un sirop din 2 linguri de apa si 2 linguri de zahar punem pe foc pana se topeste zaharul,cand s-a topit se ia de pe foc si se adauga esenta de portocale si se insiropeaza blatul cu siropul obtinut.

Pentru crema:
Batem frisca lichida bine,si amestecam cu finetti,putin cate putin,si pliculetul de ness.Amestecam bine si adaugam peste blatul insiropat.
Deasupra am pus nuca coapta(neaparat ca e mai aromat) si se orneaza dupa preferinta.



Chec cu mere

Ingrediente:5 oua,5 linguri de faina,5 linguri de zahar,o lingurita de praf de copt stins cu zeama de lamaie,coaja de lamaie rasa,4 mere mari rase,1 lingurita scortisoara,2 linguri de zahar pudra.

Pentru inceput dam merele prin razatoare le amestecam intr-un castron cu 2 linguri de zahar pudra si lingurita de scortisoara.Ne apucam intre timp de blat.Batem albusurile de la cele 5 oua spuma tare,adaugam treptat zaharul(cate o lingura),apoi lingurita de praf de copt,pe rand cele 5 galbenusuri,coaja de lamaie rasa,cele 5 linguri de faina.In compoztia de blat adaugam merele rase.Eu am separat compozitia si am pus in un sfert de compozitie 2 linguri de cacao ca sa ornez deasupra .Intr-o tava cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina punem compozitia pentru blat,si deasupra sfertul de compoztie in care am pus cacao si punem cu lingura straturi pentru decor.Dam la cuptor pentru 20-30 de minute.

Ornam cu zahar pudra

marți, 21 septembrie 2010

Cotlet de porc la gratar cu cartofi natur

Merge atunci cand ti-e foame si nu ai rabdare de ceva mai sofisticat...

Ingrediente:2 bucati de cotlet de porc,condimente pentru care ne porc,sau vegeta si piper,500 gr de cartofi, patrunjel,1 lingurita de unt,1 lingurita ulei de masline.

Cotletul se bate putin ca snitelele daca este prea gros,se condimenteaza dupa preferinta si se pune in tigaia pentru gratar in care adaugam 1 lingurita de ulei de masline.
Intre timp se curata cartofii,se spala,se taie cubulete si se pun la fiert.Cand sunt fierti se scurg bine,se pun intr-un castron se adauga peste ei o lingurita de unt,vegeta, piper si patrunjel tocat.

Se servesc cu muraturi sau cu mujdei de usturoi.

Tarta cu prune (si bezea)

Ceea ce este minunat la aceasta tarta este ca se poate face cu mai multe fructe(cirese,visine,mere,piersici,caise,banane,capsuni,zmeura  etc)ISe poate face cu bezea deasupra sau fara,este delicioasa in ambele moduri,am facut 2 tarte cum e si normal si am incercat si cu bezea si fara bezea..

Ingrediente:5 oua,5 linguri de zahar tos,5 linguri de faina,500 grame prune,3 linguri de zahar,1 lingurita scortisoara,1 esenta de rom.Se poate adauga 1 pliculet de praf de copt daca doriti sa creasca,eu nu am pus.

Prima data taiem prunele fasii,le punem intr-un bol si le amestecam cu cele 3 linguri de zahar si cu lingurita de scortisoara.Le punem deoparte.
Separam ouale,batem albusurile spuma,adaugand treptat cele 5 linguri de zahar,pe rand cele 5 galbenusuri,si cele 5 linguri de faina,mixam bine si apoi adaugam esenta de rom tot treptat.

Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina si se adauga compozitia peste care se vor pune prunele.

Se adauga la cuptor pentreu 20-30 de minute.
Arata cam asa.
                                                       Se pudreaza cu zahar.


Daca vreti cu bezea...Bezeaua se face in felul urmator:4 oua se bat spuma tare adaugand treptat 4 linguri de zahar tos,si se toarna deasupra cand prajitura este aproape gata.
Cu bezea arata cam asa:

Se poate pudra si deasupra cu zahar.

luni, 20 septembrie 2010

Chiftelute de porc si vita

Ingrediente:1 kg carne tocata (amestec porc si vita),4 felii de paine,verdeata(marar si patrunjel),2 oua,4 catei de usturoi,vegeta,piper,boia(dulce sau iute,dupa preferinta).

Carnea se pune intr-un castron mai mare,se amesteca cu feliile de paine inmuiate in apa si scurse bine,se adauga cele 2 oua intregi,se toaca bine usuroiul si se adauga si el,si apoi se condimenteaza dupa cu gust cu vegeta si piper.Pentru culoare se adauga  lingurita de boia dulce.
Se amesteca bine si se lasa 20-30 de minute sa patrunda bine condimentele.Apoi se formeaza chifetelute si se prajesc in ulei.

duminică, 19 septembrie 2010

Prajitura cu mere

Ingrediente pentru aluat:500gr faina
150gr margarina
150gr zahar pudra
1 ou
1 pliculet praf de copt
3 linguri de smantana

Ingrediente pentru umplutura:1 kg mere
zahar(dupa gust)
scortisoara(dupa preferinta)
Mod de preparare:Spalam merele,le curatam de coaja,le dam pe razatoare si le punem intr-o cratita.
Adaugam zaharul,amestecam si le punem pe foc la calit,cand sunt gata le dam de pe foc si le lasam la racit.
Faina,zaharul pudra,praful de copt,oul,margarina si smantana se pun intr-un bol si se framanta o coca,care se imparte in doua parti egale.
Din coca obtinuta intindem doua foi de marimea tavii in care coacem prajitura.
Tava se unge cu ulei.
Se intinde prima foaie in tava peste care adaugam compozitia de mere dupa care se intinde si cea de a doua foaie.
Aluatul se inteapa din loc in loc cu furculita si se unge cu ou.
Prajitura se introduce la cuptor pentru cca 40 minute pana capata o culoare usor aurie.
Cand prajitura este gata o scoatem din cuptor si o lasam la racit dupa care o pudram cu zahar.

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Prajitura in doua culori

O reteta simpla,si care merge perfect cand nu aveti timp .
Ingrediente:5 oua,5 linguri de zahar,5 linguri de faina,1 prafde copt,1 esenta de rom,2-3 linguri de cacao,100gr stafide,zahar pudra.

In primul rand se inmoaie stafidele in esenta de rom si se lasa cel putin 30 de minute.
Apoi se separa cele 5 oua,se mixeaza albusurile adaugandu-se treptat cele 5 linguri de zahar,si praful de copt.Apoi se adauga tot treptat si cele 5 galbenusuri,si cele 5 linguri de faina.Se mixeaza bine.

Se imparte compozitia obtinuta in 2 parti egale.O parte  ramane in acelasi bol,si cealalta parte se coloreaza cu 2-3 linguri de cacao.Se adauga stafidele inmuiate in rom in ambele compozitii.

Se unge o tava(de chec sau dreptunghiulara) cu ulei si se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia galbena prima data,iar apoi cea cu cacao in diferite forme.
Se da la cuptor cam 25-30 de minute.Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra.

joi, 16 septembrie 2010

Chec aperitiv cu sunca si ardei gras

Ingrediente:4oua,200 gr sunca,1 ardei gras,150 gr telemea sau cascaval,patrunjel,ciuperci(optional),1 praf de copt,vegeta,piper,2 linguri de faina,50 gr unt.


Se separa ouale ,albusurile se bat spuma tare cu praful de copt si dau deoparte.Galbenusurile se freaca cu untul si apoi se incorporeaza usor albusurile,se adauga cele 2 linguri de faina treptat,se adauga vegeta si piper.In amestec se adauga sunca,ardeiul gras tocat cubulete,cascavalul ,patrunjelul si ciupercile si se amesteca bine.


O tava de chec se unge un unt si se tapeteaza cu faina si se adauga compozitia si se da la cuptor cam 40-45 de minute la foc mic.




duminică, 12 septembrie 2010

Gogosi

Ingrediente:500 g faina,25 g drojdie proaspata,150-170 ml lapte cald,3 linguri zahar,2 oua,3 linguri ulei,esenta de lamaie(sau vanilie),coaja rasa de lamaie,un praf sare.



 Intr-un bol mai mare se pune faina,3-4 linguri de lapte se amesteca cu drojdia si se toarna in mijlocul fainii,se acopera cu faina,in ploaie si se lasa la dospit,pana crapa deasupra.Restul de lapte impreuna cu zaharul, ouale, esenta, coaja de lamaie si sarea,se pun la incalzit,intr-o craticioara pe foc.

Apoi se framanata cu maiaua si faina pana se incorporeaza bine faina,se adauga uleiul si se framanta bine.Se lasa aluatul la crescut,apoi se intinde o foaie si se portioneaza gogosile dupa preferinta,cu paharul sau diferite forme.
Se prajesc gogosile in baie de ulei,se scurg bine si se dau prin zahar pudra.



Dovlecel pane

Ingrediente:1 dovlecel potrivit,3 oua,vegeta, piper,faina sau pesmet,ulei pentru prajit.

Dovlecelul se taie in felii subtiri si se condimenteaza cu sare cu cel putin 1 ora inainte de preparare.Ouale se separa si se bat spuma,sau intregi(eu le-am batut spuma).Dam feliile de dovlecel  prin faina apoi prin ouale batute si le punem la prajit.

miercuri, 8 septembrie 2010

Supa de pui cu galuste

Ingrediente: 3 pulpe de pui(sau mai multe daca faceti o cantitate mai mare),2 cuburi de knorr de pui, patrunjel,8 linguri de gris,2 oua,vegeta si piper.

Se pune la fiert apa cu pulpele,pana fierb.Se strecoara supa,apoi se pune iar pe foc cu cuburile de knorr.Intre timp se bat cele 2 oua,cu grisul,vegeta si piper si se portioneaza galustile cu lingurita,si se adauga cu grija.La sfarsit se pune patrungelul tocat.

Prajitura Negresa

Ingrediente: 6 oua,6 linguri de zahar,4 linguri de faina,1 pliculet de praf de copt,coaja rasa de lamaie,3 linguri de cacao,1 esenta de lamaie,ciocolata menaj pentru glazura.

Se face un blat din cele 6 oua batute spuma,cele 6 linguri de zahar,si cele 4 linguri de faina,praful de copt,coaja rasa de lamaie,cele 3 linguri de cacao si esenta,si se pun intr-o tava  unsa cu ulei si tapetata cu faina la cuptor cam 20-25 de minute.


Cand se scoate din cuptor se topeste ciocolata menaj pe aburi si se toarna glazura obtinuta peste prajitura,la final  se presara deasupra zahar pudra.

marți, 7 septembrie 2010

Tort cu crema de lamaie

Ingrediente : 6 oua,6 linguri de zahar,6 linguri de faina ,1 pliculet praf de copt.1 pic de crema de lamaie pentru prajituri,2 esente de lamaie,250 ml de lapte rece,2 linguri de zahar pudra,2 linguri cacao,ciocolata menaj.Pentru ornat,bomboane si caramele sugus(din care se fac trandafiri).

Se face un blat din cele 6 oua,zahar si faina,se adauga praful de copt.Se face un sirop din 4 linguri de apa si 2 linguri de zahar puse pe foc,se ia de pe foc si se adauga esentele de lamaie.Se insiropeaza blatul cu siropul obtinut si se face crema(exact cum scrie pe plic).

Se taie blatul in 2 parti sau 3(depinde de marimea tortului),se pune crema si se face o glazura din ciocolata menaj,pe aburi.Se imbraca tortul in glazura obtinuta si se orneaza.Se baga la frigider cel putin 3 ore inainte de consum.

joi, 2 septembrie 2010

Galuste cu prune

1 kg de cartofi

1 ou
1 lingurita zahar
1 lingurita de sare
2 lingurite de ulei
350 gr faina
1 kg de prune
Scortisoara
Pesmet 1 pachet mic ~ 300 gr sau gris
Zahar
Prunele se taie in jumatate si se scot samburii  si se adauga o lingurita de zahar,sau daca se doresc galusti cu o pruna intreaga in interior puneti pruna pur si simplu in mijlocul aluatului.

Cartofii se pun la fiert in coaja .


Se caleste pesmetul in unt pana isi schimba culoarea se retrage de pe foc si se adauga zahar si scortisoara dupa gust .

Cartofii calzi se zdrobesc ca pentru piure .

Se adauga faina, sarea (1 lingurita), zaharul(1 lingurita) oul si uleiul (2 lingurite)
Se amesteca totul si rezultatul un aluat moale,daca este prea lipicios mai adaugati putina faina.Pe o farfurie cu faina,formati galustile ca sa nu se lipeasca de mana si le puneti intr-o cratita cu apa clocotita.Sunt fierte atunci cand se ''ridica'' la suprafata.




miercuri, 1 septembrie 2010

Orez cu legume

Fiind miercuri,deci zi de post,am facut orez cu legume...Reteta e cam asa...

1 cana de orez
1 ardei rosu gras,1 ardei verde
2 cepe
1 morcov ras
2 foi de dafin
jumatate de varza mica
vegeta,piper

Se calesc legumele in 2-3 linguri de ulei,apoi se adauga orezul,foile de dafin,si apa pana se umple cratita.Se adauga,dafinul,si se lasa sa sece apa,dupa care se adauga vegeta si piper dupa gust.