marți, 31 august 2010

Crema de zahar ars

Atat tortul de zahar ars cat si crema de zahar ars sunt preferatele mele asa ca azi am facut crema de zahar ars,racoritoare si usoara (113 kal pe 100 gr).

Ingrediente 8 oua (azi am facut jumatate de portie) am folosit 4 oua doar.
6 linguri de zahar (am folosit doar 4)
2 linguri de zahar pentru caramelizat
1 esenta de vanilie(sau portocolale,rom,migdale,fistic,lamaie,in functie de preferinte)
1 l de lapte(eu am pus 500 ml pentru jumatate de portie)


Mod de prepare:Se pun cele 2 linguri intr-o cratita la caramelizat,invartind cratita astfel incat sa ajunga zaharul caramel pe peretii cratitei..
Lasa la racit,si separat, intr-un bol se bat cu telul cele 4 oua adaugand treptat cele 3 linguri de zahar si laptele,batem incontinuu si adaugam si esenta de vanilie.
Dupa ce s-a racit zaharul caramelizat in cratita adaugam compozitia.
Punem la cuptor 30-40 de minute.Scoatem cratita atunci cand este gata,si o lasam la racit,dupa care rasturnam crema de zahar ars pe un platou.



In mod normal se orneaza cu frisca,fructe sau glazura daca doriti,eu m-am grabit si nu am mai apucat.

duminică, 29 august 2010

Rulada cu mac

Dupa o vizita scurta la bunica,si insistentele ei sa gust din ''sucitura cu mac'' in limbaj popular,m-am hotarat sa fac si eu o data,ca doar nu o fi asa de greu.Am ajuns acasa si sub privirile neincrezatoare ale mamei mele(careia niciodata nu i-a reusit aluatul la ''sucitura cu mac'') m-am apucat de treaba.Desi este un desert simplu,e foarte greu sa nimeresti aluatul si veti vedea mai jos ca sunt o serie de ''trucuri''care trebuiesc ''aplicate'' aluatului.Asa ca va prezint ingredientele dupa reteta bunicii:

1 kg de faina
1 cub de drojdie
un praf de sare
2 galbenusuri
2 linguri de ulei
1/2 lapte sau apa calduta (s-ar putea sa nu aveti nevoie de tot)
200 gr mac
200 gr zahar
1 ou

Se pune faina intr-un vas mai mare,in mijloc se pune cubul de drojdie,cele 2 galbenusuri,cele 2 linguri de ulei,si laptele sau apa,se framanta bine,si se obtine un aluat mai moale.Dupa ce s-a format o coca rotunda se stopeste cu putin ulei din cand in cand si se framanta din nou.Dupa ce am repetat asta de cateva ori,se lasa la crescut acoperit aprozimativ o ora.
Dupa ce a crescut,se intinde o foaie mai subtire,si se unge din nou cu putin ulei ,peste care se pune macul amestecat cu zaharul (se poate face si cu  nuca,sau rahat,eu am facut doar cu mac de data asta).Se ruleaza si se pune intr-o tava unsa cu ulei.Inainte de a o pune  la cuptor se unge rulada cu oul batut.Se da la cuptor 30-40 de minute.

Cam asa...

Pangasius pane

Ingrediente:o punga de peste pangasius,2 oua,pesmet /faina,vegeta,piper.

Ca sa nu ratam binecunoscutele snitele in mai fiecare dumnica,am zis sa trec si la peste putin,din cand in cand macar.
Se condimenteaza pestele spalat si uscat,cu vegeta si piper,apoi se da prin faina sau pesmet(eu le-am amestecat de data asta) si apoi prin ouale batute spuma(sau nu),eu le-am batut spuma, si se pun la prajit.Apoi se scot si se scurg pe un servetel si servesc cu mujdei de usturoi sau diferite garnituri de cartofi sau orez,dupa preferinte.Eu am facut mujdei,ca e mai rapid.

Cam asta mi-a iesit..

sâmbătă, 28 august 2010

Prajitura Noaptea in Venetia

Este o prajitura mai veche,adaptata putin de mine in urma unei lipse acute de cacao din bucataria mea...

Pentru blat avem nevoie de:6 oua,6 linguri de zahar,6 linguri de faina,cacao in mod normal(eu nu am avut),1 praf de copt.

Crema: 6 oua,6 linguri de zahar,100 gr ciocolata menaj pentru topit.

Se separa cele 6 oua si se bat spuma tare albusurile,adaugandu-se treptat cele 6 linguri de zahar si mai apoi cele 6 linguri de faina,cele 6 galbenusuri  si in final praful de copt si cacao (daca aveti).Se unge o tava cu ulei si se pune compozitia la cuptor pentru 15-20 de minute.Cam asa arata blatul meu.



Intre timp puneti o cratita cu apa la fiert pentru a a bate crema in bain-marie,sau, mai popular pe aburi.Se bat ca si la blat cele 6 albusuri pe aburi de data asta,adaugandu-se treptat zaharul,se bate pana se face bezea.
Se toarna crema peste blat si mai apoi se baga la cuptor pentru inca 5-10 minute..Se adauga spuma peste blat si se intinde usor cu o spatula sau un cutit cu lama mai groasa.





Deasupra se topeste ciocolata menaj si se face glazura.

Zacusca de fasole

Am primit o reteta de la o colega a mamei mele,si am zis sa o incercam,in final am ajuns la concluzia ca imi place mai mult decat zacusca de vinete..reteta suna cam asa:

1 kg de ceapa
6 kg de ardei kapia
2 kg de fasole boabe
foi de dafin
conservant
piper
sare
1 L de ulei

Se coc ardeii ca si la zacusca de vinete,fasolea se fierbe bine pana scade apa din ea si se scurge.Intre timp se caleste ceapa in 250 ml ulei.Ardeii kapia se dau prin masina,si se amesteca cu fasolea,dafinul,uleiul, si ceapa calita si se lasa pe foc,tot asa pana iasa uleiul la suprafata,semn ca este gata.Cand il luam de pe foc punem conservantul si punem in borcane sterilizate compozitia.

Zacusca de vinete

Pentru ca trebuie sa ne gandim si la iarna,am facut zilele astea zacusca de vinete..Am fost la piata incarcata de bagaje ca furnica lui La Fontaine:)) si m-am apucat de treaba..

Ingrediente: 8 kg de ardei kapia sau gogosari,2 kg de ceapa,5 kg de vinete,1 l de ulei,foi de dafin ,sare,boia,conservant.

Se coc vinetele si ardeii kapia,si se decojesc si se dau prin masina de tocat carne.Separat intr-o cratita mai mare se caleste ceapa taiata pestisori in 250 ml de ulei,peste care se pune 1 lingura de boia,se adauga apoi vinetele si ardeii si se amesteca cu sare si foi de dafin si restul de ulei si se fierbe aproximativ o ora,pana iasa uleiul la suprafata(zice mama).Cand de ia de pe foc,se adauga conservantul si se pune in borcanele spalate si sterilizate.

Gulas

Gulasul este o reteta preferata de tatal meu,care saptamana asta mi-a dat de inteles ca vrea Gulas la ceaun,in cazul asta am consultat frigiderul ,el s-a ocupat de taierea lemnelor si de pregatirea ceaunului proaspat cumparat..A fost nevoie sa mergem la cumparaturi dar oricum am izbutit pana in final sa ne satisfacem capriciile culinare.

Ingrediente: 3 cepe,6 cartofi mari,3 ardei grasi,400 gr carne de porc,400 gr carne de vita pentru gulas,1 gulie,3 morcovi, ,patrunjel,3 rosii ,3  cuburi Knorr,sare,piper,3 oua,faina.

In primul rand tocam toate legumele cubulete(ceapa,ardeiul gras,gulia,morcovii si cartofii),si carnea de porc si de vita(daca nu le-ati cumparat gata taiate cubulete).Calim in ceaun sau cratita daca faceti la aragaz,in 3 linguri de ulei carnea taiata cuburi,pana iasa sucul propriu,dupa ce iasa mai lasam cam 10 minute dupa care punem legumele si mai lasam 10 min sa fiarba,dupa care adaugam apa pana umplem vasul/ceaunul.Se fierbe cam 1 ora,depinde de foc,dupa care facem galusti din 3 oua si faina si le punem in cratita,dupa care mai lasam sa fiarba maxim 15 minute.Adaugam patrunjelul tocat si ardei iute tocat(daca va place).Se serveste cu smantana si ardei iute.

Pulpe la cuptor cu vin rosu

O reteta care mi-a trecut prin cap in Kaufland, cand ma gandeam ce sa gatesc week-endul asta..asa ca am cumparat niste pulpe de pui,si cu riscul de a-i strica tatalui meu ''colectia de vinuri''am ''imprumutat'' putin dintr-o sticla...

Ingrediente: 1 kg de pulpe de pui,un pahar mic de vin rosu (Sange de Taur am folosit eu,ca este dulce),4-5 catei de usturoi,unt,vegeta si piper.
Cum am cumparat de sambata pulpele,seara le-am crestat putin cu cutitul,le-am condimentat cu vegeta si piper si prin taieturi am bagat usturoi tocat.Apoi le-am pus intr-o tava unsa cu unt,si am taiat unt cubulete si am adaugat cate un cubulet de unt pe fiecare pulpa.Am stropit cu vin,am pus si un pahar cu apa si am pus folie de aluminiu si apoi am bagat tava la frigider.De dimineata am bagat totul la cuptor pentru aproximativ 1 ora.

Asta a iesit..

Drob din ficatei de pui

Daca tot am avut succes cu drobul de ficat de porc,am zis sa incerc de Rusalii si de ficat de pui..Si am respectat reteta anterioara inlocuind insa ficatul de porc cu cel de pui.Le mai spun o data...

Ingrediente:3 cepe,1 ardei rosu gras,500 gr carne tocata de porc,500 gr ficat de pasare,marar, patrunjel,vegeta,piper,2 oua crude si 4 oua fierte.

Se amesteca ingredientele,apoi intr-o tava de chec unsa cu unt se pune jumatate din compozitie la mijloc punem ouale fierte intregi,iar peste restul de compozitie si dam la cuptor.

Drob din ficat de porc

Cum la noi in casa nu se mananca deloc,fara exceptii carne de miel,de Paste am zis sa fac ceva care sa ''suplineasca'' celebrul drob de miel.Iata ce a iesit.

Ingrediente: 500 gr carne tocata de porc,500 gr de ficat de porc,1 ardei rosu gras,3 cepe,2 oua crude,4 oua fierte,vegeta,piper,3 catei de usturoi,marar si patrunjel.

Mod de preparare: Carnea si ficatul se amesteca intr-un vas mai mare,impreuna cu ardeiul  si ceapa tocate cubulete,se mai adauga 2 oua crude,marar si patrunjel maruntit ,usturoiul si vegeta si piper.Se amesteca bine si se pune jumatate din compozitie intr-o tava de chec unsa cu unt,la miljoc se pun ouale fierte intregi si apoi restul de  compozitie.Se baga la cuptor 45 de minute sau chiar  o ora.

Cam asa arata...

Pizza de casa

De cativa ani,tot ma chinui sa fac pizza acasa,sunt mai multe variante,aluatul de exemplu,il putem cumpara(dar asa nu mai are farmec,trantim acolo ingredientele si gata),sunt mai multe retete de aluat de pizza,eu am incercat de data asta o reteta de la o colega de facultate care lucreaza la o pizzerie..Suna cam asa:

Aluat: 400 gr de faina(eu am dublat portia,ca am facut 2 tavi)
4 linguri de ulei de masline
150 ml de lapte caldut sau apa
1 cubulet de drojdie/sau pliculet
un praf de sare
o lingurita de zahar

Faina sa pune intr-un vas mai mare,se face o gaura in mijloc in care se pune praful de sare.Separat intr-o cana se face o maia din drojdie si 2 linguri de apa calduta si zahar,se amesteca bine si se pune in gaura formata in faina,peste sare.Apoi se framanta pana se formeaza un aluat nelipicios,si fin,daca mai trebuie adaugati putina faina.Lasati 45 de min -1 ora la crescut aluatul.










Ingrediente:sunca,ketchup,ciuperci,4 oua batute,cascaval


.
Se unge o tava cu ulei,dupa care se intinde aluatul si se pune in tava.Se unge cu ketchup aluatul,se pun ciupercile,sunca ,ouale batute si cascavalul la final,apoi sa pune la cuptor cam 30-40 de minute pana se rumeneste.

De obicei se taie rece,dar ma rog,mai sunt si exceptii...

Cartofi la cuptor cu carnaciori

O reteta foarte asemanatoare cu cartofii frantuzesti,foarte des gatita in familia mea:
Ingrediente:1 kg de cartofi,400 gr carnaciori de porc afumati,4 oua,100 gr cascaval,2 linguri de ulei de masline,vegeta si piper.

Mod de preparare:Cartofi se fierb intregi ,cand s-au fiert se lasa la racit si se taie rondele,separat se taie si carnaciorii rondele,se bat cele 4 oua cu putina vegeta,si se da cascavalul prin razatoare.
Intr-un vas yena,sau normal,se pun 2 linguri de ulei de masline,un prim strat de cartofi taiati rondele,peste care punem vegeta si piper,carnaciorii,o parte din ouale batute si o parte din cascaval.Continuam cu straturi in aceasta ordine pana se epuizeaza ingredientele,iar deasupra se pune restul de ou si cascaval.


Se dau la cuptor 25-30 de minute.

Si suntem gata de masa:)

Tort de zahar ars

Unul dintre deserturile mele preferate,delicios si usor de facut..

Ingrediente pentru blat: 4 oua,4 linguri de zahar,4 linguri de faina,1 pliculet de praf de copt.
Pentru crema avem nevoie de: 8 oua,1 L de lapte,1 esenta de vanilie,8 linguri de zahar.
Frisca pentru ornat.
Glazura: 150 ml de frisca lichida, 150 gr ciocolata menaj.


Se caramelizeaza intr-o cratita rotunda 4 linguri de zahar,intorcand cratita pentru a ajunge zaharul pe peretii vasului,dupa care se lasa deoparte la racit. ntre timp sa bat ouale intregi cu mixerul,cu zaharul si laptele treptat in timp ce batem continuu,si la sfarsit adaugam esenta de vanilie.Adaugam compozitia asta cratita cu zaharul caramelizat si punem la cuptor pana se coace crema.Dupa ce s-a copt se adauga in cratita peste crema,blatul din cele 4 oua batute spuma cu cele 4 linguri de zahar si cele 4 linguri de faina ,1 praf de copt,si se da la cuptor pana se coace si blatul.Aproximativ 40 de minute.Se scoate cand este gata si se lasa la racit, cand e rece ,se rastoarna cratita astfel incat sa fie crema deasupra,cand este rece se orneaza cu frisca.Se lasa la frigider cel putin 2 ore.

Glazura pentru ornat:  Se pun la microunde pentru 3 minute ciocolata menaj rasa si frisca si se orneaza tortul.














I

Prajitura Rumba

Am incercat si eu dupa sfaturile mamei mele prajitura ''Rumba'',nu inainte sa fac ceva glume pe seama numelui dansului cubanez rumba.Am zis sa vad si eu ce gust are ''dansul'' asta,pardon prajitura asta:)))Dupa ce am gustat din prajitura m-am documentat putin,traiasca netul! si am vazut ca rumba este numit si dansul pasiunii..oricum e buna prajitura,merge intr-o zi de duminica..Iata de ce avem nevoie :

11 oua,rahat,8 linguri faina,1 praf de copt,o cana de zahar (pentru blat),4 linguri de zahar(pentru foile de dobos),12 linguri de zahar(pentru crema),1 pachet de margarina Rama,cocos,ness.


Se coc de foi de dobos: mai detaliat: se bat 4 oua spuma,se adauga 4 linguri de zahar ,4 linguri de faina si se amesteca cu mixerul.Se imparte compoztia in 2 parti,si ce coc cele 2 foi pe dosul tavii.Se lasa la racit.

Blat: Pentru blat,se bat 7 albusuri cu o cana de zahar,apoi se adauga o cana de rahat tocat marunt,4 linguri de faina,si un praf de copt.

Pentru crema:se iau cele 7 galbenusuri de albusurile folosite la blat,si se fierb pe aburi cu cele 12 linguri de zahar.Se lasa la racit,cand sunt reci se amesteca cu un pachet de margarina (Rama sau Delma).Se pune in crema obtinuta cocos si ness.Blatul cu rahat se umple cu crema intre cele 2 foi de dobos,iar pe deasupra se face o glazura din ciocolata menaj topita peste care se presara nuca de cocos.

Cam asa arata ..

Tort de iaurt cu fructe

 Cand vine vara profitam din plin de fructele proaspete,si alegem un desert mai usor asa..la mine usor inseamna fara blat:P..Asa ca ieri  la intrebarea:'' faci si tu ceva dulce?''m-am uitat prin frigider,la ''sectorul'' fructe am gasit kiwi si piersici  si mi-a venit in minte tortul cu iaurt,numai ca nu aveam frisca..Dar s-a rezolvat si asta,noroc ca e Kauflandul aproape..Asa ca m-am apucat de treaba...

Ingrediente:
1 cutie de frisca Hulala de 1000 ml,2 iaurturi mari (cu fructe sau simple),eu am folosit simple,4 gelatine,si fructe(in functie de preferinte),ciocolata rasa sau toppinguri.

Mod de preparare:Se bate frisca tare,se adauga cele 2 iaurturi,gelatina dizolvata in apa si incalzita si se amesteca bine cu mixerul.Pe fundul unei tavi (de chec,in cazul meu),se pune o folie alimentara umeda, peste care se pun fructele,apoi se toarna compozitia.Se orneaza cu fructe si ciocolata rasa.Se pune la frigider.Dupa ce s-a intarit gelatina,se scoate din frigider si se indeparteaza folia usor.

Partea buna este ca e un desert foarte simplu ,racoritor si nu necesita coacere..

 Partea mai putin buna..este ca trebuie sa aveti rabdare sa se intareasca  cateva ore bune,de preferat ar fi sa il faceti de seara si sa il lasati in frigider pana a doua zi...

Rulada cu frisca si banane

Un desert prezent in casa noastra cam la fiecare sarbatoare (cand vin acasa:P) ,simplu,delicios si  usor de facut.
Ingrediente: 4 oua,8 linguri de zahar,4 linguri de faina,1 praf de copt,300 ml de frisca,2 banane,bomboane pentru ornat.

Mod de preparare: Se face un blat din cele 4 oua batute spuma,in care se adauga treptat zaharul,faina si praful de copt.Se pune compoztia intr-o tava cu hartie pentru copt si se coace aprox.20 de minute.Cand este coapta se scoate din cuptor si se lasa la racit fara a da hartia de copt jos.Intre timp batem frisca.Se adauga peste blat 3/4 din frisca ,se pun bananele intregi pe mijocul blatului si apoi se ruleaza cu grija,dand usor hartia de copt de-o parte.Deasupra de pune restul de frisca si se orneaza cu bomboane, ciocolata rasa,sau diferite topingg-uri.






Se pune la frigider cel putin o ora inainte de a o taia....




Chec cu cacao

Ingrediente: 6 oua,10 linguri de zahar,3 linguri de cacao ,1 pliculet de praf de copt,1 esenta de portocale sau vanilie,migdale,fistic (de care va place),5 linguri de faina ,5 linguri de ulei si optional stafide,nuci sau rahat,(eu am facut fara de data asta),si zahar pudra pentru ornat.

Mod de preparare: Se bat albusururile de la cele 6 oua,spuma tare dupa care se adauga treptat zaharul ,praful de copt,esenta,uleiul si faina.Dupa ce s-au incorporat toate ingredientele se toarna jumatate din compozitie in tava pentru chec in care puneti  hartie pentru copt,iar in cealalta compozitie se pun cele 3 linguri de cacao si se amesteca si apoi se toarna in tava peste prima compozitie.Lasati la cuptor 20 de minute,dupa care presarati zahar pudra deasupra.

Produsul final arata cam asa: